Rehberlik

Çocuklarınızın kendi ayakları üzerinde durabilen, sorumluluk sahibi, çalışkan, kendine güvenen ve mutlu insanlar olabilmeleri, sizin onlara olan yaklaşımınızla ve aranızdaki ilişkinin niteliğiyle yakından bağlantılıdır. Bunun için dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şöyle;

20 Adımda Çocuğunuzla Doğru ve Etkili İletişim

1. Öncelikle çocuğunuza zaman ayırın ve her durumda onun yanında olacağınızı hissettirin.
  2. Çocuğunuzun hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarına dikkat edin ve onu her açıdan doyurun.
  3. Önce siz çocuğunuza saygı gösterin ki, o da size saygı göstermeyi öğrensin.
  4. Yanlışlardan önce doğru davranışlarını görmeye çalışın ve takdir edin.
  5. Çocuğunuza “tembel”, “sorumsuz”, “inatçı” gibi sıfatlar yakıştırmayın.
  6. Çocuğunuzun söyledikleri ciddiye alın, “sen ne anlarsın” diyerek hevesini kırmayın.
  7. Sizi üzdüğünde azarlamak yerine üzüntünüzü ona ifade edin.
  8. Hata yaptığınızda özür dilemekten çekinmeyin.
  9. Çocuklar birçok şeyi sizden görerek öğrenirler. Çocuğunuza her zaman iyi örnek olun yapmasını istediğiniz davranışı önce siz yapın.
  10. Çocuğunuza evde ve günlük yaşamda sorumluluk verin. Yapması gereken görevleri olduğunu benimsemesini sağlayın. Her şeyi onlar için siz yapmayın.
  11. Ara sıra yanlış yapmasına izin verin. Yanlış yaparak doğruları mutlaka bulacaktır.
  12. Konuşurken suçlayıcı, eleştirici ve öğüt verici olmayın. Bu sizden uzaklaşmasına neden olur.
  13. Çocuğunuzun asla başkalarının çocukları veya arkadaşları ile kıyaslamayın. Bu hem size hem de kıyaslandığı kişiye karşı olumsuz duygular beslemesine neden olur.
  14. Çocuğunuzla sadece kötü davranışlarını konuşmak çözüm değildir. Kötü davranışın yerine yapması gereken iyi davranışlar üzerinde konuşun.
  15. Sadece siz konuşmayın siz konuşurken çocuğunuz susuyorsa, boşuna konuşuyorsunuz demektir.
  16. Çocuğunuzu başkalarının yanında küçük düşürmeyin. Konuşmanız gerekiyorsa bunu yalnızken yapın.
  17. Yapması gerekenleri sürekli hatırlatarak baskı oluşturmayın. Artık büyüdüğünü kabul edin ve sorumluluğu ona bırakın.
  18. Çocuğunuzu bir bütün olarak eleştirmeyiniz. Sadece o anda yaptığı yanlışı hedef alın.
  19. Çok öfkeli olduğunuzda kendinize mola verin ve öfkeniz gecene kadar bekleyin ondan sonra çocuğunuzla konuşun.
  20. En önemlisi çocuğunuzun kendisi olmasına izin verin. Onu belli bir kalıba sokmaya çalışmayınız.

Rehberlik Servisimizin Duygularımız Konuşuyor adlı pano çalışması.Öğrencilerimizin farkıdalık seviyesini arttıracak bu güzel ve anlamlı pano çalışması için okul rehber öğretmenlerimize teşekkür ederiz.